Agenda en Brug


Agenda

Op maandag 19 en maandag 26 november kunnen we niet terecht in Dukenburg voor onze kooravond. Dat is jammer maar ook fijn. De zaal wordt namelijk opgeknapt en daar hebben we natuurlijk baat bij.

Artikel in de Brug

Interview in de De Brug

Menno en Emiel zijn geïnterviewd en staan met een stuk over ons koor en een leuke foto in De Brug. Online lezen kan ook als je op de foto klikt.

“De kwaliteit van de zang staat bij ons niet voorop, wel het therapeutische aspect ", vertelt Emiel Hoefnagel, oprichter en

dirigent van Mr P's Singers, ook wel bekend als het Nijmeegse Parkinsonkoor.   "En het sociale aspect, want samen zingen is natuurlijk ook gewoon ontzettend  leuk en haalt mensen soms zelfs uit een isolement."

Nijmegen - "Als logopedist werk ik veel met mensen met Parkinson", vertelt Emiel. "Samen zingen is ontzettend goed voor deze doelgroep, omdat zo het spraakorgaan extra wordt geactiveerd." Met dat in zijn achterhoofd liep Emiel al een tijdje met het  idee om  een Nijmeegs Parkinsonkoor op te richten, wat hij in 2015 ook daadwerkelijk deed. "Inmiddels bestaan we dus drie jaar en hebben we ongeveer al zo'n veertig leden."

Eén van deze leden, en sinds een jaar voorzitter van de Mr P's Singer’s, is Menno de Metz: "Ongeveer drie op de duizend mensen hebben Parkinson, dat zou betekenen dat er in Nijmegen alleen al zo'n vijfhonderd mensen met deze ziekte rondlopen. Er zijn dus nog genoeg potentiële nieuwe leden voor ons koor", voegt hij lachend toe. Of het zingen daadwerkelijk van invloed is op de ontwikkeling van zijn ziekte, weet Menno niet. "Parkinson is een progressieve ziekte en het is moeilijk in te schatten hoe het verloop ervan zou zijn als ik niet zou zingen, maar één ding weet ik wel: het zingen is ontzettend leuk. De een zingt wat beter dan de ander, maar dat maakt bij ons niet uit. Er plezier in hebben is het belangrijkste!"

Onder de veertig koorleden zijn zo' n 25 leden die ook daadwerkelijk Parkinson hebben. Emiel: "De rest bestaat uit partners en mantelzorgers, want ook die zijn meer dan welkom om zich bij ons aan te sluiten. En nu we sinds een tijdje op een nieuwe locatie repeteren, in wijkcentrum Dukenburg, hebben we ook letterlijk weer de ruimte voor nieuwe leden." Menno: "Ik kan het in ieder geval iedereen aanraden. We zingen elke maandagavond mooie liedjes, maar ook nummers waarvan de tekst is herschreven om een link te leggen met Parkinson. En dat alles onder de enthousiaste leiding van Emiel, die behalve logopedist ook zangleraar en dirigent is."

Emiel: "Mr P's Singers is niet het enige Parkinsonkoor in Nederland, maar ik denk wel het grootste. En wat mij  betreft houdt het hier niet bij op. Ooit hopen we dit 'concept' namelijk nog landelijk uit te gaan rollen zodat in heel Nederland mensen met Parkinson zich kunnen aansluiten bij een koor in hun regio, met alle positieve effecten van dien." Tot het zover is, ligt de focus nog op Nijmegen. "Samen zingen en repeteren en af en toe zelfs optreden. Dat laatste doen we nog niet heel vaak, maar als we het doen, is het telkens weer een groot succes. " Meer in formatie over de Mr P's Singers is te vinden via https://mrpssingers.nl Hier lees je ook hoe je je aan kunt sluiten bij het Nijmeegse Parkinsonkoor. Menno: "Een keertje komen kijken bij een van onze repetities kan natuurlijk altijd. Meld dit dan wel even van tevoren zodat we op de hoogte zijn van je komst."

                                                               'Hoe goed je kunt zingen,

                                                                         maakt bij ons niet uit'